1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Франция с най-голяма картофена реколта за последните 30 години

Франция с най-голяма картофена реколта за последните 30 години

Най-голямата част от миналогодишния добив се пада на картофите за консумация

Производството на картофи във Франция продължава да расте. През миналата година фермерите в страната са извадили близо над 8 милиона тона, най-голямото количество от 30 години насам.
 
Според статистическата служба на аграрното ведомство в Париж увеличението спрямо реколтата от 2019-та е с 1%, а средната стойност за предишните пет години е надскочена с 11 на сто.
Най-голямата част от миналогодишния добив се пада на картофите за консумация – близо 7 милиона тона. Производството на картофи за други цели бележи спад от 8% до 881 000 тона. С 4 на сто по-малко са и картофите за посадъчен материал, като те достигат 667 000 тона.
 
За миналогодишната реколта френските фермери заделиха 214 000 хектара, което е със 7 хиляди хектара повече в сравнение с 2019-та.
Заради пандемията и увеличената реколта във Франция и съседните държави цените на продукцията са по-ниски. Това се дължи на затворените заведения, докато консумацията в домакинствата е била доста по-голяма. Данните показват, че през пролетта на миналата година потреблението на картофи във френските домове е скочило с около 25 на сто, при спад на консумацията в заведенията с близо 55%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.