1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Френски активисти спряха влак и изсипаха зърното

Френски активисти спряха влак и изсипаха зърното

Членовете на организацията настояват за прекратяване на индустриалното селскостопанско производство

В знак на протест срещу индустриалното земеделие френски екоактивисти спряха влак, натоварен със зърно, и го изсипаха на релсите. Зърното е било предвидено за производството на фуражи. 
 
Акцията на природозащитниците от организацията "Бретан срещу фермите-фабрики" започна с издигане на стена от тухли напречно на релсите, която принуди влакът да спре. Бретан в северозападната част на страната е един от най-големите селскостопански региони на Франция, където доминира животновъдството. Много от аграрните сектори там са в дълбока криза, което, според активистите, води до негативни последици за околната среда, в това число влошаване на качеството на въздуха.
 
Членовете на организацията настояват за прекратяване на индустриалното селскостопанско производство. По думите им изсипването на зърното, предвидено за фуражи, е имало за цел да символизира връзката със земята, която трябва да се възстанови от вредното влияние на препаратите за растителна защита и торовете. Групата смята, че почвите в Бретан вече не могат да изхранват толкова голям брой добитък. Земята няма възможност да се регенерира, което принуждава животновъдите да внасят все повече протеинови компоненти от чужбина, както и да торят все повече и повече изтощените площи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.