1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Месечна агрометеорологична прогноза за месец юли 2021 година

Месечна агрометеорологична прогноза за месец юли 2021 година

След високите температури през първите дни от месеца се прогнозира съществена промяна в агрометеорологичните условия

В началото на юли агрометеорологичните условия ще се определят от горещо време, с екстремно високи максимални температури, на места до 39-40оС, стойности които ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури (домати, пипер, краставици, тиквички и др.), върху фертилността на полена при слънчогледа и ранните хибриди царевица.

След високите температури през първите дни от месеца се прогнозира съществена промяна в агрометеорологичните условия. През повечето дни от първото десетдневие на юли те ще се определят от неустойчиво време и средноденонощни температури близки до климатичните норми. През този период се очакват значителни валежи, които ще възпрепятстват жътвата на пшеницата, особено в Североизточна България, където наднормените юнски валежи (Русе –137 l/m², Разград – 128 l/m², Силистра - 179 l/m², Добрич – 137 l/m², Шабла – 150 l/m²) преовлажниха, а на места наводниха пшеничните посеви. В началото на месеца се прогнозират условия за градушки и повишен риск за разпиляване на узрялата зърнена реколта.

През първото десетдневие на юли вегетацията на пролетните култури в по-голямата част от страната, с изключение на крайните западни и южни райони, ще протича при наличие на добри и много добри влагозапаси в 50 и 100сm почвен слой - над 80% от ППВ. През десетдневието при царевицата, в зависимост от ранозрелостта и, ще протичат различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване при по-ранните царевични хибриди. При слънчогледа ще се наблюдава масово фаза цъфтеж, при памука – бутонизация, при фасула и соята - образуване на бобове.

През второто и третото десетдневие на юли агрометеорологичните условия ще се определят от топло, а в края на месеца – от сухо и горещо време. Прогнозираните наднормени топлинни условия през втората половина на юли ще доведат да скъсяване на междуфазните периоди в развитието на пролетните култури. През третото десетдневие част от ранните хибриди царевица ще встъпят във фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича наливане на семената. В края на месеца на места в Дунавската равнина (агростанциите Новачене, Павликени) при засетите в агротехнически срок посеви със слънчоглед ще се наблюдава начало на фаза узряване. До края на юни ще приключи развитието на полския фасул.

Метеорологичните условия през третото десетдневие на юли ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, зеленчуковите култури и лозата.

През юли сериозна опасност за овощните култури ще представлява второто поколение плодови червеи, за лозата - гъсениците от второто поколение на шареният гроздов молец. През месеца растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредителите трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.