1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Наводнени земеделски площи край село Лозенец

Наводнени земеделски площи край село Лозенец

Един от пострадалите е Стоян Желязков

Наводнени земеделски земи край село Лозенец, община Стралджа. Един от пострадалите е Стоян Желязков, който притежава и ферма за биволи с над 700 животни. Стопанството му също е засегнато от наводнението, което започва миналата седмица. Фермерът си обяснява причините за природното бедствие по следния начин:

„Причините са не само интензивните валежи, които паднаха, но и в близката планина имаше сняг, който се разтопи. Нещата се съчетаха. Река Мараш придойде. Тъй като реките не са добре почистени, се получиха непредвидими заливания. Също така дигите през последните две години са напукани, поради голямата суша. Две години при нас не е валял дъжд. Така една от дигите не издържа, скъса се и заля около 3000-4000 декара полета с пшеница и угари. Водата още стои, защото мястото е по-ниско. Няма как да бъде източена водата. Там има отводнителни канали. Източва се с една помпа, но ще отнеме месеци.“

Земеделският производител се надява да получи подпомагане за щетите от наводнението, но преди това е необходимо водата да се оттегли, за да се види какви са пораженията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.