1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Недостиг на шафран в световен мащаб

Недостиг на шафран в световен мащаб

Всички региони у нас са подходящи за производство на шафран

В София се проведе Кръгла маса, посветена на екзотичния шафранов минзухар, който вече вирее у нас върху повече от 6 хил. дка земеделски площи. Безспорен пионер на културата е Хасан Тахиров. Служебният министър на земеделието Явор Гечев изпрати поздравителен адрес до форума - знак, че в аграрното ведомство отчитат интереса по темата.

Даниела Козовска, главен секретар на Съюза на специалистите по земеделие, заяви:

„Различни проучвания на пазара показват, че има голям недостиг на шафран в световен мащаб. Затова е необходимо да започнем да работим все повече за развитието и перспективите за неговото производство в България. Отглеждането в страната открива възможност за доходоносен семеен бизнес предвид почвено-климатичните условия и търсенето на шафрана на международния пазар. Специалистите са категорични, че всички региони у нас са подходящи за производство на шафран, а кърджалийският край е идеално място за създаване на шафранови полета. Знаем, че там от много десетилетия се отглежда тютюн, но тенденцията е той да бъде заменен с алтернативни култури и в този смисъл шафранът има бъдеще.“

Инициатор на форума е Асоциацията на производителите на шафран в България.

„Разработваме технология как да стартира едно производство. Какви са нужните моменти. Ние ходихме в Иран и видяхме хората какво произвеждат и не скриха нищо от нас“, каза организаторът на кръглата маса проф. дн Нидал Шабан. Той изнесе пространна лекция, в която набеляза ключовите моменти в отглеждането на културата. Предвид спецификите по нейното сортиране, за предпочитане е тя да се отглежда от млади хора. „Но младото да дойде и да чака веднага да стане милионер с яхта - няма да стане“, добави той.

Младите български предприемачи, които са се захванали с шафран, гледат в правилната посока – затваряне на цикъла. Евгения Павлова отглежда 2 дка с шафран в региона на Велико Търново.

„От началото започнах да се интересувам от него просто като подправка, но впоследствие осъзнах колко необятен е шафранът и колко предимства има.“

На Кръглата маса, посветена на шафрана, освен производители, имаше представители на научните среди, на производителите на биопрепарати за растителна защита и представител на посолството на Индия у нас. Стъпките в посока на изследването на шафрана продължават.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.