1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Новите геномни техники налагат спешна промяна на политиката

Новите геномни техники налагат спешна промяна на политиката

Изследването на геномните техники от Комисията е резултат от задълбочени консултации с различни заинтересовани страни и страни членки

Юросийдс (Euroseeds) приветства заключенията на изследването на новаторски геномни техники от Европейската комисия. Въз основа на откритията от това изследване са необходими спешни действия от Комисията и страните членки, за да се позволи диференциран подход към продуктите, извлечени от новаторски растениевъдни методи.

Изследването подчертава, че растенията, получени от новаторски геномни техники, имат потенциал да допринесат за по-устойчива хранителна система като част от целите на Европейската зелена сделка и стратегията "От фермата до вилицата". Същевременно изследването открива, че текущото законодателство за ГМО, прието през 2001 година, не е пригодено за целите на тези нови технологии.

Изследването на геномните техники от Комисията е резултат от задълбочени консултации с различни заинтересовани страни и страни членки.

"Юросийдс осигури подробни данни на консултацията с Комисията, подчертавайки гледната точка на отрасъла, че е необходима промяна в нормативната рамка на Европейския съюз, за да се позволи диференциран законодателен и практичен подход към такива продукти, подобно на повечето други части на света", коментира Гарлих фон Есен, генерален секретар на Юросийдс.

Европейският отрасъл за семена, както и европейските селски стопани и други партньори от селскостопанско-хранителната стойностна верига и растениевъдната научна общност многократно са подчертавали важността и спешността на този въпрос за бъдещето на по-устойчиво земеделие и производство на храни, особено в помощ на амбициозните цели, заложени в стратегиите на ЕС "От фермата до вилицата" и "Биоразнообразие".

"Юросийдс гледа на публикацията на изследването като на ключова стъпка за съобразяването от страна на Европа на 20-годишното законодателство с научния прогрес. Това изследване не бива да се превърне в пропусната възможност. Комисията и страните членки трябва да действат сега и да избегнат неоправдано продължителните процеси", заключва фон Есен.

Европейският отрасъл за семена очаква с нетърпение участието в обсъждане относно как резултатите от изследването могат да бъдат превърнати в предложения за конкретни промени в политиката в идните седмици. 

Проучване на нови геномни техники



 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.