1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Овощари излизат на протест

Овощари излизат на протест

Причината е, че след актуализацията в бюджета няма пари за земеделие

От бранша са категорични, че това е единствената възможност за допълнително подпомагане за загубите от пандемията и от липсата на напояване.

Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджански овощарски съюз

Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджански овощарски съюз


"Ние сме в стачна готовност, за четвъртък ще предприемем достатъчно мерки, за да се разбере, че неглижирането на нашите производства е проблем. Всъщност единственият начин да се подпомогнат чувствителните сектори е чрез Covid мерките, друг вариант за помощ няма. И при плодове и зеленчуци ситуацията е лоша и при животновъдите. Особено при колеги, които нямат възможност за поливане, те няма да имат реколта. Предприехме искане до Комисията по земеделие, до МЗХГ да бъдат отпуснати 70 млн. лева, които да се дадат по отработената вече миналата година Covid 1 мярка запроизводителите. Кабинетът реши, че на нас не ни е необходима помощ. Имаме стачна готовност и в четвъртък ще се видим в София."
Според овощарите договорката за парите след актуализацията е трябвало да стане преди първо четене на бюджета.
„Кабинетът си взима решение кои сектори ще подпомага и не можахме да разберем защо земеделието се оказа от най-ненуждаещите се сектори. Нашите производители нямат достъп до мерките по заетост, нямат подпомагане 60 на 40, 20 на 80, както имат икономическите отрасли, а ситуацията при нас не е по-добра. Ние имаме проблеми от една страна с работната ръка, от друга страна по отношение на затворените пазари имаме проблем с продажбата на продукцията и климатичните промени. Единственият ни вариант след като нямаме достъп до помощите от Агенцията по заетостта, това беше начинът да бъдем подпомогнати."
Климатичните промени са основна причина за загубите на овощарите.
„Дъждовете нацепиха черешата, от сушата има щети, вижте прасковата в какво състояние е, дребна, а другият проблем е, че и догодина не можем да очакваме нещо особено, сушата е повсеместна в цялата страна. Който не може да полива, чака каквото стане и няма добиви, няма и качество. Истината е, че браншът, не само ние, всички приоритетни сектори, които сме доказано неконкурентоспособни, в цяла Европа се дотират. Имаме нужда от помощ, защото годината ни е много тежка."
В четвъртък се очаква и растениевъди, и животновъди да излязат на протест пред Народното събрание с настояване да бъдат осигурени държавни финансови средства за сектор земеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.