1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Планът за възстановяване и устойчивост може да претърпи изменения

Планът за възстановяване и устойчивост може да претърпи изменения

Темата разискаха в студиото на "Брюксел в превод"

Липса на екологична оценка е причината да бъдат пренасочени средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, които бяха предвидени за напоителните системи в България. Защо липсва тази оценка и има ли шанс парите да се върнат обратно към това направление? Говори служебният заместник-земеделски министър Георги Събев и бившият изпълнителен директор на Напоителни системи Снежина Динева.

Снежина Динева, бивш изпълнителен директор на „Напоителни системи“:

"Към 28 май 2021 г. Министерството на околната среда и водите с новият служебен министър Асен Личев промени своето становище по отношение на кумулативната екологична оценка. Преди това становището на редовния кабинет беше, че проектите за напояване не подлежат на таква кумулативна екологична оценка. И екипът на Напоителни системи и аз тогава като ръководител се съобразихме с това становище, защото МОСВ е единственият отговорен орган. От 28 май насам вече има становище, публикувано на сайта на МОСВ, че е необходимо да се направи такава кумулативна екологична оценка. Всички знаете, че лично аз мога да говоря за срока до 10 юни. Специално за местообитанията искам да кажа и за зоните, които са в НАТУРА 2000, това са съоражения, които са съществуващи. Не изграждаме нови съоражения. Те са въведени в експлоатация с АКТ 16. Те в момента съществуват, по някои от тях се доставя вода и в момента. Проблемът е, че водата, която се използва е в пъти повече, отколкото би трябвало по проект. Защо? Тя ще продължи да бъде в пъти повече, защото няма реална рехабилитация. Точно това целим - с този проект за рехабилитация на хидромелиоративната инфраструктура се гарантира устойчивото управление на водите в България." 

Георги Събев, служебен заместник-министър на земеделието, храните и горите:

"Планът за възстановяване и устойчивост е подложен на обществено обсъждане, събират се мнения, обратна връзка. Цялата енергия, която земеделският бранш генерира се забелязва и трябва да призная, че ние се радваме за това, защото това ни помага при защитаване на приоритети и при искане на допълнителен ресурс за устойчиво селско стопанство. Да, има необходимост от напояване, но нека не забравяме, че има различни възможности за подпомагане на напояването. Напоителни системи не са строени с европейски средства, строени са с национален бюджет. Следващата програма ПРСР ще дава възможност дори да се изграждат нови напоителни системи за нуждите на земеделието у нас със съфинансиране от 80% до 100%. Тоест има механизъм в близкото бъдеще, който ще може да се приложи." 

Повече гледайте в предаването "Брюксел в превод" с автор Валентина Спасова в неделя от 20:30 часа по Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.