1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Потребителите не искат модерно земеделие

Потребителите не искат модерно земеделие

Най-позитивно настроени са южнокорейците

Потребителите по света не искат модерни технологии в селското стопанство и в хранителния сектор. Това показва анкета, проведена на три континента по поръчка на голям земеделски концерн от Съединените щати.

85 % от анкетираните са наясно, че модерните методи в аграрния сектор могат да помогнат за изхранването на световното население, да направят селското стопанство по-устойчиво и да подобрят условията в животновъдството. В същото време по-малко от половината запитани искат храната им да идва от напредничава ферма и предпочитат традиционните начини на отглеждане. Секторите, в които потребителите одобряват съвременни технологии, са медицината и образованието, а селското стопанство се нарежда едва на трето място, пред отбраната, занаятите, търговията на дребно и хранителната индустрия.

Селското стопанство е сред най-малко дигитализираните отрасли в световната икономика, посочват експертите. Това означава, че секторът предоставя много възможности за инвестиции в нови технологии. За да стигнат ползите от тези технологии до потребителя, е необходимо да му се обясни нагледно как действат те.

Резултатите от анкетата, проведена с 3 000 участници в три държави, показват съвсем различно възприятие относно технологичното развитие на аграрния сектор. Най-позитивно настроени са южнокорейците – 70 % от тях одобряват хайтек-фермите и възможностите за по-устойчиво земеделие.

На другия полюс е Франция, където едва 37 на сто от запитаните са съгласни храната им да е произведена в модерна ферма. Французите и американците смятат също така, че най-голяма полза от иновациите имат фермерите, докато жителите на Южна Корея са на мнение, че това се отнася за крайния потребител. Според азиатците и американците инвестициите в съвременни методи трябва да са насочени основно към безопасността на храните. Френските потребители искат те да са в полза на хуманното отношение към животните.

Генното инженерство продължава да е трън в очите на хората от трите държави. Само 25 % одобряват намеса в ДНК на животните, а едва 18 на сто са съгласни фуражите да съдържат генно-модифицирани растения. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.