1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Приключва разсаждането на тютюна от реколта 2019

Приключва разсаждането на тютюна от реколта 2019

Предстоят два международни форума през месец юни

При едролистната сортова група „Бърлей" разсадените площи са над 85%, а при „Виржиния"- близо 75%.

90% от тютюна реколта 2019 в България е разсаден. Постигнатите обеми при четирите сортови групи отглеждани в страната са различни, но приблизително близки. От дребнолистните ориенталски сортови групи „Каба Кулак" и „Басми" вече са разсадени съответно около 97% и 100%.

При едролистната сортова група „Бърлей" разсадените площи са над 85%, а при „Виржиния"- близо 75%. Очаква се финалното разсаждане да приключи не по-късно от първата седмица на месец юни. Екип на „Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010" (НАТ-2010) ще вземе участие в два международни форума през месец юни.

На 3 юни 2019, понеделник в Рим, Италия в два панела ще се проведат Съвет на Борда на Европейската междубраншова асоциация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в Европейски съюз (ЕС) и Общо събрание на ELTI, предшествани от заседание на Изпълнителен комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB).

На 10 и 11 юни 2019, понеделник в Самсун, Турция делегация на НАТ-2010 ще представи РБългария в Регионална среща „Форум на ориенталските тютюни" с участието на Турция, Гърция, Македония и Азербайджан. Форумът е под егидата на Международна асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA). Родните делегати ще бъдат водени от Председателя на НАТ-2010, Вицепрезидент на UNITAB, Вицепрезидент и член на Борда на ELTI- Цветан Филев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.