1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Проблемът с работната ръка има решение. Вижте предложенията на бранша

Проблемът с работната ръка има решение. Вижте предложенията на бранша

Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

Сектор „Земеделие“ не е от най-привлекателните за нискоквалифицираните работници у нас. Това доведе до същински колапс през последните години, алармират от бранша. Особено потърпевши са производства, в които няма възможност за механизиране на повечето процеси. Вижте коментар по темата. Проблемът за работната ръка коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Освен че от пранша постоянно напомнят за този дефицит, вече имат предложения.
„По една или друга причина се пропуска най-важният елемент и фактор, който е решаващ в селското стопанство в направлението „Плодове и зеленчуци“, това е работната ръка. Ние смятаме, че там също трябва да се фокусират схеми за подпомагане на хуманното отношение към работниците и биосигурността на нашите работници. Защото климатичните промени и тези екстремно високи температури също налагат определени средства за защита на тези работници и създаване на комфортни условия на труд и почивка.“ 
След приоритизиране на темата за хуманно отношение към животните, започна да се налага като понятие и хуманно отношение към работниците. Защо? Божидар Петков допълни:
„Единствено над 80% от времето работниците в зеленчукопроизводството и ягодоплодните работят наоткито, без възможност да се скрият на сянка и са обградени от силните лъчи на слънцето и от екстремно високи температури. По тази причина искаме Министерството на земеделието и Министерството на труда и социалната политика да обърнат сериозно внимание на тези следствия от задълбочаващите се климатични промени.“
Земеделците предлагат изграждане на преместваеми съоражения за почивка при неблагоприятни климатични условия- превалявания, застудяване или прекалено силно слънчево греене. Според производителите това ще задържи голяма част от сезонните работници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.