1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Производители с тежки обвинения към ДФЗ

Производители с тежки обвинения към ДФЗ

По думите на Георги Василев стопани са жертва на рекет

Тежки обвинение към Фонд „Земеделие“ отправи Георги Василев от Асоциация „Български пипер“. Той заяви, че служители на Фонда рекетират производители у нас. Попитахме кои са имената на тези производители, на които са искани пари.

„Ако Вие сте този производител, който има да получава 3 млн. лв., рекетират Ви за 300 хил. лв., Вие ще дадете ли имената? Когато Ви заплашват с убийство, Вие как мислите?“, попита в отговор Георги Василев.

От Националната асоциация на картофопроизводителите споделиха, че не са получавали оплаквания за рекет от страната на Фонда.

„Това е изключително сериозно обвинение и предполагам, че производителите имат и доказателства, защото да кажеш такова нещо в ефир е много отговорно. При нас няма постъпили сигнали за рекет от страна на ДФЗ, не сме чували за подобни случаи, не мога да го твърдя. Още веднъж повтарям, че за да кажеш такова нещо в ефир, трябва да си много сигурен и да имаш безспорни доказателства“, заяви Тодор Джиков, председател на НАК.

Поискахме ДФЗ да коментира обвиненията, че служители на институцията рекетират производители. От там ни отговориха писмено:

„Държавен фонд „Земеделие” призовава главния секретар на Асоциация "Български пипер" Георги Василев, щом разполага с подобна информация, да подаде официално сигнал към фонда, като посочи конкретни факти, за да може да се извършат необходимите проверки по случая. Г-н Василев може да подаде сигнал и към други компетентни институции в страната, които също да извършат съответни проверки.

Припомняме, че ДФ „Земеделие” има телефон 0700-106-16 и електронна поща SIGNALI@DFZ.BG, на които могат да се подават сигнали за измами и корупционни практики. Всеки гражданин или организация може да сигнализира за извършени престъпления, корупционно поведение, злоупотреби с власт или за други незаконосъобразни или нецелесъобразни действия или бездействия на служители на Държавен фонд „Земеделие”, с които се засягат държавни или обществени интереси.

Ръководството на ДФЗ досега проявява и ще проявява нулева толерантност към незаконни и неправомерни действия на свои служители.“

Още по темата може да гледате в днешната НОВИНА плюс от 18:40 часа по АгроТВ!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.