1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Проливните дъждове заляха стопанство в Бургаско

Проливните дъждове заляха стопанство в Бургаско

Собствениците разказват, че щетите са за над 100 000 лева

Проливните дъждове и наводнения в Бургаско доведоха земеделски производители до фалит. Комисии започнаха да изичсляват щетите от бедствието. Най-пострадали са сеейството на Димитринка и Красимир, чиито щети надхвърлят 100 000 лева. Стопанството им е най-голямото в региона и стопанисва около 3 000 дка в землището на село Димчево.

Димитринка Маринова: 

"За последните десет години ние сме наводнявани по този начин четири пъти. Тази година водата е изключително много, много повече от преди, нашите опасения са, че ако някой не се погрижи за нас в лицето на държавата, не знам как ще се справим. Много загинали посеви имаме, 800 дка пшеница тук ни е залята, в която имаме сяти елитни базови семена, които са по 3,80 лв. на килограм, имаме един масив и общо взето как да ви кажа много съм отчаяна."

Само до преди седмици Димитринка и Красимир са обхождали тези терени, където пшеницата им е изглеждала свежа и зелена. Днес могат да влязат в нивите си единствено с лодка.

Красимир Маджаров:

"Обработваме около 3 000 дка в землището на село Димчево. 2 000 дка от които в момента са заляти с вода, поне два метра дълбочина. Сяти са 800 дка пшеница от които 210 дка семенни участъци, а другите 1200 дка са подготвени за пролетници, наторени…. с дълбока оран са подготвни. Като суми са около 100 000 лева незавършено производство."

Многото вода семейството обяснява с интензивните проливни валежи продължили четири дни и скъсаната дига на река Факийска. Опитите от дни за отводняване на терените са без резултат, тъй като под вода са освен трансформатора на помпената станция и помпите.

Отчаяните земеделци нямат застраховка на земята си, която се простира върху най-ниското землище в селата в община Бургас. Подали са молба в Областна дирекция "Земеделие", от където съобщиха, че до края на седмицата ще бъде направена проверка.

 Автор: Елена Танева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.