1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 04-10.06.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 04-10.06.2021 г.

През периода при пшеницата ще се наблюдава наливане на зърното и фаза млечна зрелост

 През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от неустойчиво време. Вегетацията при земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми. В края на май и началото на юни на много места в полските райони от страната паднаха повсеместни валежи със стопанско значение и подобриха условията за развитие на зимните житни и пролетни култури. Значителни количества бяха регистрирани в част от Дунавската равнина и на места в западните райони - Кнежа – 45l/m2, Враца – 45l/m2, Кюстендил – 47l/m2, Лом – 49l/m2, Силистра – 77l/m2. В югоизточните райони тези валежи доведоха до преодоляване на формиралия се дефицит на почвена влага в горните почвени слоеве – Ямбол, Сливен, Карнобат и Чирпан.

През периода при пшеницата ще се наблюдава наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При ечемика ще протича млечна зрелост, а в южните райони и фаза восъчна зрелост – агростанция Сандански. При пролетните култури ще продължава нарастването на вегетативната маса. При лозата ще се наблюдава фаза цъфтеж. При ранните и средноранните сортове череши ще протича узряване на плодовете.

Преваляванията ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу мана по лозата и зеленчуковите култури, струпясване и кафяво гниене при овошките, срещу вредната житна дървеница в посевите със зимни житни култури. През втората половина от периода остава вероятността за градушки и локални валежи, които крият опасност от нанасяне на щети по селскостопанските култури. Голям е рискът от полягане на посевите с пшеница и ечемик.

 

            Драгомир Атанасов

            Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.