1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради пестициди

Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради пестициди

Това информират румънските медии, като се позовават на съобщение на Министерството на земеделието на Словакия от 13 април.

Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради пестициди. Това информират румънските медии, като се позовават на съобщение на Министерството на земеделието на Словакия от 13 април. 

“Решението беше взето, след като в партида пшеница от Украйна с тегло 1500 тона беше потвърден пестицид, който не е разрешен в ЕС и има отрицателно въздействие върху човешкото здраве", отбелязват от ведомството и уточняват, че ще съберат проби от цялото зърно и брашно от Украйна, които вече се съхраняват в Словакия.

“Ще информираме и министрите на земеделието на България и Румъния на днешната съвместна среща, която ще бъде посветена на защитата на пазарите срещу вноса на евтини стоки от Украйна”, допълват от министерството. 

На 9 април Унгария обяви, че ще въведе нови мерки за намаляване на обема на украинското зърно, заради опасения относно големи количества евтини и некачествени украински продукти, влизащи в страната. По-рано тази седмица Полша постигна споразумение с Украйна да спре вноса на зърно поне до юли поради големия приток на евтино украинско зърно, което разгневи полските фермери.

Преди седмица на протести излязоха и румънските фермери, които настояват за повторното въвеждане на мита за внос на селскостопански продукти от Украйна и за стриктен мониторинг на всеки влязъл в Румъния камион. Заради кризата с украинското зърно от опозицията в северната ни съседка поискаха оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая. Тя ще бъде гласувана следващата сряда. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.