1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Технологични особености при отглеждане на трайни насаждения по методите на биологичното производство

Технологични особености при отглеждане на трайни насаждения по методите на биологичното производство

Събитието се организира от НССЗ - Монтана и Институт по овощарство - Пловдив

За особеностите при ранното кафявото гниене и как стопаните да се справят с болестта, ценни съвети даде Йордан Йорданов, Агроекологичен център при АУ - Пловдив:

"Причинителят на ранното кафяво гниене е "Monilinia laxa", чиито плодове мумифицират и остават в короната на дървото, което причинява преждевременно загиване. Борбата тук включва това овощните дървета да се отглеждат в условията на добро проветряване, оптимално разстояние на засаждане, редовна резитба и борба с плевелите. Правят се оздравителни резитни за отстраняване на всички опожарени части. Много важно е да кажа тук, че замазването с овощарска паста е задължително. Друга болест е бактериалният пригор, който причинява язви и раковини. Трябва да се избягва зимната резитба. Друга болест е фитофторното гниене, което пред последните години взема все по-голям дял. Преждевременно загиват костилковите овощни култури. Проявява се най-често през първата година след засаждане на дръвчетата при неоплътнени и преовлажнени почви, възниква също и при дълбоко засаждане на дръвчетата, когато не се спазват правилата. Борбата тук е създаване на нови насаждения на добре аерирани почви. Не трябва да се допуска и преоплътняване на почвата."

По време на събитието бяха засегнати още разпространението на знания и информация по отношение на агротехнически практики, водещи до производство на чисти храни и оптимално използване на ресурсите.

Основните теми на информационния семинар са следните:

► Технологични особености при биологичното производство на трайни насаждения

► Правила за преход

► Паралелно производство

Още по темата можете да гледате в рубриката Агротема.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.