1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Трихограмата решава проблема преди да е възникнал

Трихограмата решава проблема преди да е възникнал

Органик Инвест Био Защита събра земеделци на семинар в Кнежа

Огромен е интересът на земеделците към използването на трихограма, като средство за борба със стъбления пробивач и видовете нощенки в царевица и слънчоглед. До началото на март зърнопроизводители са поръчали за третиране над 350 хил. дка. Заявки са направили и оризопроизводители, лозари и овощари. Това съобщи Людмил Стоянов, мениджър маркетинг и продажби в Органик Инвест Био Защита, на семинар в град Кнежа, където компанията събра земеделци, за да представи новостите за кампания 2023.

За да бъдат обслужени площите най-бързо и ефективно, компанията е закупила 40 нови дрона. Всеки един от тях може да е продуктивен около 50 минути във въздуха, без да му се сменят батериите. За една работна смяна могат да бъдат обслужени от 5 000-6 000 до 10 000 дка. Освен това, на много места в страната ще бъдат заложени феромонови уловки, които в реални условия ще следят летежа на неприятелите с цел определяне точния момент на яйцеснасянето.

И този сезон продължава промоционалната оферта - семена с трихограма, стратегически проект между Органик Инвест Био Защита и семенарската компания KWS.

„Българските земеделски производители все повече осъзнават важността на опазването на посевите. За тази година сме си поставили задача около 600-700 хил. дка да бъдат защитени с биологичен агент трихограма от неприятели от разред липидоптера. Много е важно да се знае, че положителният ефект от трихограмата зависи от броя колонизации, внедрени в посевите навреме“, допълни Людмил Стоянов.

trihograma-kneja

Людмил Стоянов, мениджър маркетинг и продажби в Органик Инвест Био Защита, и Петко Василев, управител на KWS България, представиха съвместния проект на двете компании

Атанас Атанасов отглежда царевица и пипер в община Червен бряг. Той също е на семинара с доброто намерение и тази година за опази земеделските си култури именно с трихограма. „Преди използвах химически средства, сега много от активните вещества са забранени. Единствената ни алтернатива е трихограмата. Приложихме я и останахме много доволни“, сподели Атанас Атанасов.

Трихограмата е биоагент, който се използва за биологичен контрол и има повече от 100 години успешна история. „Неразривна част от агрополитиката на ЕС е използването на естествени регулатори на популациите на вредните насекоми. Очаквам в близките години все по-широко приложение на трихограма като биоагент с доказан ефект. Трихограмата е яйчен паразит, който се храни с яйцата на неприятелите и хубавото е, че решава проблема преди да е възникнал. Ларвите на неприятелите нанасят най-големите повреди. Трихограмата се прилага превантивно преди да възникне проблемът“, обясни ентомологът проф. д-р Вили Харизанова, специален гост на семинара на Органик Инвест Био Защита.

Проф. Харизанова е дълбоко убедена в интегрираната и биологична растителна защита, затова подкрепя кампаниите за производство на трихограма в България.

„Аз съм сигурна, че производителите, които пробваха приложението на трихограма през миналата година, са доволни от ефекта.“

Проф. Харизанова напомни, че за да има успех приложението на трихограма, тя трябва да се прилага в точния момент. По този начин ще има най-голям процент паразитиране на яйцата на неприятеля.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.