1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Украйна очаква преговори със засегнатите от земеделския износ страни

Украйна очаква преговори със засегнатите от земеделския износ страни

Врагът се опитва да използва въпроса за украинския земеделски износ за свои цели, заяви днес украинският заместник-министър на земеделието Маркиан Дмитрасевич пред евродепутатите от комисията по земеделие и развитие на селските райони. Заедно няма да допуснем това, посочи той.

Дмитрасевич благодари за европейската помощ и предложи преговори със засегнатите съседни страни. По неговите думи 90 на сто от украинския земеделски износ е преминал транзит през ЕС, а задържаните количества са били изкупени от местни търговци.

Русия се опитва допълнително да оказва икономически натиск над Украйна с блокирането на коридора за износ през Черно море. Коридорът ще продължи да работи от Одеса, заяви Дмитрасевич. По неговите думи тази година може да се очаква с 10 на сто по-слаба реколта. Според него основен проблем са замърсяването на почвата от бойните действия и поставените от руските сили мини.

weaving сеялки

Зам.-министърът поясни, че ако се запази сегашната скорост, ще отнеме 20 години за почистването на руските мини от украинските земеделски площи. Той призова ЕС да осигури техника за разминиране. По неговите думи 470 000 хектара са минирани, а само в последния месец 724 украинци са загинали от мини, а 226 са били тежко ранени. Седем милиона хектара тази година няма да бъдат засети, 90 на сто от украинските земеделци работят на загуба, добави Дмитрасевич.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.