1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Запасите от рапица ще стигнат само за 18 дни

Запасите от рапица ще стигнат само за 18 дни

Особено голям спад на запасите се очертава в Канада

Към края на настоящия сезон глобалните запаси от рапица ще се свият до 3 и половина милиона тона, прогнозират от Световния съвет по зърното. Това количество е достатъчно за 18 дни. През февруари лондонските експерти очакваха запасите да са с 200 хиляди тона по-големи.
 
Новите изчисления показват, че тази година складовите наличности са с 42% под миналогодишните. Причината за този спад е голямото международно търсене на рапица, което за година се е увеличило с 2,7%. 
 
 
oilseed-rape
От тях 70 милиона тона ще бъдат преработени за масло, докато за фуражни цели остават 2 милиона тона. Консумацията се очаква да намалее със 100 хиляди тона.
 
Особено голям спад на запасите се очертава в Канада, смятат анализаторите. Там в края на сезона в силозите ще останат едва 700 хиляди тона, най-ниското ниво за последните 8 години. Това се дължи на засиления износ, нараснал през настоящия сезон с 1 милион тона. 
Сериозен стимул в търговията с рапица идва от Китай, която през този маркетингов период ще внесе с една трета повече, отколкото през миналия сезон. Най-големият вносител на рапица остава обаче Европейският съюз. През тази година импортът се очаква да достигне рекордните 6,5 милиона тона, след като последните реколти не бяха достатъчни, за да покрият нуждите. От европейското търсене се възползват най-вече Канада и Австралия. През сегашния сезон от Петия континент ще дойдат близо 3 милиона тона, двойно повече от количествата през 2020-та.
Новата световна реколта се очертава европейските фермери ще приберат с 3 процента повече, отколкото през миналата година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.