1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. БАБХ констатира първично огнищe на заболяването Инфлуенца по птиците в с. Гита, община Чирпан, област Стара Загора

БАБХ констатира първично огнищe на заболяването Инфлуенца по птиците в с. Гита, община Чирпан, област Стара Загора

Това е петото огнище на птичи грип установено до момента в страната

Българската агенция по безопасност на храните констатира първично огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (грип) в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици, намиращ се в с. Гита, община Чирпан, област Стара Загора. Заболяването е потвърдено с лабораторно изпитване. Това е петото огнище на птичи грип установено до момента в страната.
 
С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ приложи всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички близо 2000 засегнати и контактни птици, отглеждани в засегнатото стопанство, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определена е 3 километрова предпазна зона и 10 километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи отглежданите в останалите селища на територията на област Стара Загора.

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

БАБХ напомня че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а от там и питомните да бъдат заразени със вируса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.