1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕП одобри събирането на данни за ползваните препарати

ЕП одобри събирането на данни за ползваните препарати

Ще се водят списъци на прилаганите вещества според културите и третираните площи

От 1 януари 2025 година ще се задейства нов европейски регламент, по силата на който Комисията в Брюксел ще събира данни за употребата на препарати за растителна защита. Това означава, че всяка година стопаните ще трябва да докладват за използваните количества и видове.
 
Целта на новия регламент е да позволи съставянето на по-точна статистика за селскостопанските материали и производства. Законодателството беше договорено през юни между представители на Европарламента, Комисията и Съвета на ЕС, а сега последва формалното одобрение от народните представители в пленарната зала.
 
След като влезе в сила на 1 януари 2025, регламентът ще задължи стопаните да подадат първите си данни в началото на следващата година. От 2028 докладите ще се изпращат ежегодно, а след 2030 ще бъдат публикувани. Ще се водят списъци на прилаганите вещества според културите и третираните площи. Ще се събират еднакви данни за биологичните и за конвенционалните стопанства. Професионалните ползватели на препарати ще са длъжни да вписват всички количества и площи в електронен регистър, предвидени са и механизми за защита на личните данни. Статистиката ще се изготвя поотделно за всяка държава от съответните национални служби, като за определен преходен период те ще бъдат подкрепяни финансово от европейския бюджет.
 
Идеята зад регламента е да се натрупат повече знания за аграрното производство, особено на фона на Общата селскостопанска политика и включената в нея стратегия „От фермата до трапезата“. При окончателното гласуване на закона Европейският парламент заложи целта той да обхване поне 95% от всички използвани препарати, надявайки се, че това ще даде допълнителен тласък за разширяването на биологичното земеделие. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.