1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Епидемия от птичи грип в Африка

Епидемия от птичи грип в Африка

ФАО е предупредила, че заболяването се придвижва на юг

Редица страни в Западна и Централна Африка са засегнати от силно патогенен щам на птичи грип. Това съобщават от Организацията по прехрана и земеделие на ООН - ФАО. 

Камерун е последната африканска страна, в която е открито огнище на болестта.  Други държави, които са засегнати, са Нигерия, Централно-африканската република, Екваториална Гвинея, Конго и Чад. Камерун е загубил близо 20 милиона долара заради заболяването. В Нигерия епидемията е довела до смъртта на 3 и половина милиона птици. Кот д'Ивоар, Гана и Нигер също съобщават за открит щам.

ФАО е предупредила, че заболяването се придвижва на юг. Предприети са спешни мерки с участието на международни организации за спиране на птичия грип. Болестта причинява големи загуби и заплашва поминъка на земеделските производители в бедните страни, където правителствата не могат да предоставят финансови компенсации. Организацията по прехрана и земеделие на ООН работи в тясно сътрудничество със Световната организация за здравеопазване на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.