1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Франция призна рака на простата като професионално заболяване

Франция призна рака на простата като професионално заболяване

Дава се възможност за подпомагане на работещите в селското стопанство, имали в миналото досег с инсектицида хлордекон

Ракът на простатата беше признат от френските здравни власти като професионално заболяване при фермери и работници в селското стопанство, става ясно от публикуван наскоро декрет. Това ще улесни изплащането на обезщетения и финансова подкрепа на засегнатите.
 
Включването на рака на простатата в списъка с професионалните заболявания дава възможност за подпомагане на работещите в селското стопанство, имали в миналото досег с инсектицида хлордекон, обясняват от земеделското министерство в Париж. До 1993 година препаратът е бил прилаган най-вече в отвъдморските френски територии за борба с вредители в бананови плантации, а през миналия юни Националният институт за медицински науки потвърди съществуването на връзка между веществото и заболяването. В континентална Франция прилагането на хлордекон беше забранено през 1990-та.
 
След публикуването на декрета всеки мъж, независимо дали в отвъдморските територии или на европейския континент, който е имал контакт с препарата и е заболял от рак на простатата, може да подаде заявление пред социалноосигурителните каси и да получи обезщетение.
От аграрното ведомство съобщават също така, че ще разширят списъка с препарати за растителна защита, които водят до заболявания. Ще бъдат увеличени и средствата във фонда за обезщетения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.