1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Германски стопани срещу намаляването на препаратите

Германски стопани срещу намаляването на препаратите

Идеята на Брюксел изглежда прекалено амбициозна

Няколкостотин фермери с 200 трактора протестираха пред германското земеделско министерство в Бон срещу плановете на Европейската комисия за намаляване на препаратите за растителна защита с 50% до 2030 година. За Федералната република са предвидени дори 55 на сто, както и тотална забрана в защитени територии.
 
Идеята на Брюксел изглежда прекалено амбициозна дори за германското аграрно ведомство, което се ръководи от членове на партията на Зелените. Затова и заместник-министър Силвия Бендер обяви пред протестиращите, че според нея защитените територии не бива да бъдат включвани в списъка с т.нар. "чувствителни земи", където прилагането на препарати е напълно забранено.
В изказването си пред демонстрантите Бендер поясни също така, че предложението на Комисията все още не е окончателно и в момента се обсъжда на ниво министри и в Европарламента. Тя обеща на фермерите, че германското правителство ще изработи балансирана позиция по тези предложения, които да се съобразят с исканията на стопаните. В същото време заместничката на Джем Йоздемир даде да се разбере, че правителствената коалиция застава зад целите на стратегията "От фермата до трапезата" за хармонизация на растителната защита и намаляване на препаратите.
 
Демонстрацията в Бон беше организирана от фермерско сдружение от провинция Северен Рейн-Вестфалия и на нея се стекоха стопани и от съседни провинции. Според протестиращите Джем Йоздемир "разбира от селско стопанство толкова, колкото една крава от снасянето на яйца". Вместо да се занимава с аграрния сектор, министърът коментирал външнополитически кризи, войната в Украйна и футболния отбор от Щутгарт. Тази политика е опасна за продоволствената сигурност, твърдят недоволните и обещават през есента да има още демонстрации. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.