1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Humus Active GRAINS за разлагане на растителни остатъци от EKODARPOL BALKANS

Humus Active GRAINS за разлагане на растителни остатъци от EKODARPOL BALKANS

Превръща растителните остатъци в храна за новата култура

Humus Active GRAINS е микробиален и органичен почвен подобрител, предназначен за разлагане на растителни остатъци след жътва при житни, технически и бобови култури. Подобрява качеството и плодородието на почвата.

Българският земеделски пазар изпитваше силна необходимост от такъв продукт до този момент. Третирането на стърнищата след жътва чрез опожаряване и многократното използване на химично синтезирани торове и препарати изтощи и отрови полетата, като доведе след себе си редица негативни ефекти и загуби.

С използването Humus Active GRAINS, всичко това остава в миналото.

Неефективни практики

Горенето на стърнищата има доказано негативно влияние върху цялостното състояние на почвата. Унищожава се хумусът и намалява плодородието, установява се загуба на хранителни вещества, унищожава се полезната микрофлора. Почвата губи водопропускливостта си и способността за задържане на хранителни елементи.
 
Дългогодишното използване на химично синтезирани минерални торове и препарати за растителна защита е другият фактор, който води до ясно изявени отрицателни изменения в състоянието на почвата. Това е и една от причините за по-ниската ефективност на влаганите ресурси (минерални торове, фунгициди и др.).

Ефективност на практиката за разлагане на растителните остатъци с Humus Active GRAINS

Действието на Humus Active GRAINS е многопосочно. Той съдържа оптимална комбинация от различни видове полезни микроорганизми и бактерии, микоризни гъби и висок процент органично вещество (55%) под формата на хумусни киселини. Положителните микроорганизми и бактериите спомагат за възстановяване баланса на почвената микрофлора и ефективното разлагане на растителните остатъци. Балансираната и здрава почва гарантира за добре развити и изхранени растения, с по-висока устойчивост на стрес, причинен от неблагоприятни атмосферни влияния.

При използването на Humus Active GRAINS растителните остатъци се разлагат по напълно естествен начин, като се минерализират и превръщат в храна за следващата култура, която ще бъде засята на полето. Потиска се развитието на почвени патогени и неблагоприятна микрофлора в областта на корените, породени от недоброто угниване на растителните остатъци, особено при почви с ниско съдържание на органично вещество и нарушена микробиална флора. Повишава се органичното вещество и плодородието на почвата, като се освобождават блокираните макро- и микроелементи. Подобрява се структурата на почвата, увеличава се сорбционният капацитет за задържане на хранителни елементи и вода. Продуктът спомага за обогатяването с органичен азот до 7 кг/дка, благодарение на съдържащите се в състава азотфиксиращи бактерии. Балансира водно-въздушния режим, почвеното pH и развива микоризата в почвата.

Ползите от използването на Humus Active GRAINS

Казаното дотук и тестовете на продукта в Полша показват няколко безспорни плюса от третирането на полетата с Humus Active GRAINS – екологично, икономически изгодно и ефективно справяне с растителните остатъци, отличен старт за културата, която ще бъде засята след прибирането на реколтата, чувствително подобряване на почвеното състояние и не на последно място – по-лесно обработване на почвата, по-високи добиви и качество на реколтата, повишена ефективност от минералните торове.

Екодарпол чрез продукта си Humus Active GRAINS дава възможност методът за наторяване чрез естествено разлагане на растителните остатъци да бъде популяризиран и развит и в България.  По този начин се прави голяма стъпка в съвременното земеделие, опазването на околната среда и природата за нас и нашите деца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.