1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. На конференция бяха обсъдени новите предизвикателства пред здравето на растенията

На конференция бяха обсъдени новите предизвикателства пред здравето на растенията

доц. Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите

Конференцията на Центъра по оценка на риска по хранителната верига беше открита от заместник земеделският министър доцент Янко Иванов

Климатичните промени налагат постоянна адаптивност на земеделските дейности и растително-защитните третирания. Учените са единодушни, че климатът оказва съществено влияние. За тези и други тенденции, свързани със здравето на растенията, дискутираха учени, браншовици и представители на властта. Конференцията на Центъра по оценка на риска по хранителната верига беше открита от заместник земеделският министър доцент Янко Иванов.
доц. Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите:
„Темата за опазване здравето на растенията стана повод за организирането на редица събития по цял свят, в частност и в България. Макар и с една година закъснение, приветствам идеята на центъра за оценка на риска по хранителната верига."
Основните теми на дискусиите бяха за здравето на растенията, за икономически важните вредители, биоземеделието и новите по-устойчиви сортове.
Георги Георгиев, директор на ЦОРХВ:
„Усилените икономически връзки, навлизането на инвазивни видове вредителина нови видове растения и плевел, навлизането на нови технологии, интензифицирани в аграрния сектор и интензивното земеделие, създават големи предизвикателства пред нас за опазването на тези растителни видове, здравето на хората, животните и опрашителите."
С коментар за бъдещето на растителнозащитната индустрия се включи Нели Йорданова, генерален директор на Асоциация на растителнозащитната индустрия в България.
Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ:
„Абсолютно вярно е, че с климатичните промени се променят и условията на работа в земеделието и селското стопанство. Очакваме да има и различни вредители и болести, които да се изменят в годините така, че да сме готови във всеки един момент да отговорим на нуждите на селското стопанство.“ 
По данни на Асоциацията през изминалите няколко години се отчита нарастване на нелегалния внос и търговия с продукти за растителна защита. Тази тенденция се наблюдава от производители, органи на властта и крайни потребители по целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.