1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нови минимални отстояния при използване на пестициди във Франция

Нови минимални отстояния при използване на пестициди във Франция

Още от 2017 година в страната действа забрана за ползването на препарати за растителна защита на обществени места

От 1 януари във Франция важат нови правила за минималните отстояния между третирани с препарати площи и жилищни сгради. За зърнени култури това са 5 метра, а за овошки и зеленчуци – 10 метра.

Новите норми бяха въведени със закон, внесен по предложение на френската служба за безопасност на храните. Зад законопроекта застанаха министерствата на земеделието, околната среда и здравеопазването.

Още от самото начало на дискусиите по законопроекта фермерските организации в страната бяха против новите по-големи отстояния. Според земеделците по този начин големи площи ще станат неизползваеми или по-слабо продуктивни.

"Налагайки новите минимални разстояния, правителството за пореден път се подаде на идеологията, вместо да слуша гласа на разума, и изостава фермерите на произвола на съдбата", се казва в изявление на най-големия земеделски съюз във Франция. От своя страна природозащитници критикуват, че отстоянията не били достатъчни.

Още от 2017 година в страната действа забрана за ползването на препарати за растителна защита на обществени места – паркове и градини. Миналата година забраната обхвана и частните зелени площи, а от 2021-а препарати с глифозат съвсем ще излязат от употреба. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.