1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нови огнища на птичи грип в Белгия

Нови огнища на птичи грип в Белгия

Болестта нанася сериозни икономически загуби

26 птицеферми в Белгия са заразени с птичи грип. Болестта се разпространява бързо и нанася сериозни икономически загуби, съобщават ветеринарните власти в страната.

Въпреки че при актуалните случаи става дума за ниско патогенния щам на вируса H3N1, смъртността в птицефермите е значителна - около 60 процента. Засегнати са стопанства най-вече в западната част на Фландрия, където е един от центровете на белгийското птицевъдство. Засега властите не са издали заповед за принудително умъртвяване на всички кокошки и пилета в заразените ферми, тъй като вирусът е по-слаб. От друга страна стопаните не получават обезщетения за вече умрелите от болестта птици.

Птичият грип остава голяма заплаха и в други европейски държави. През септември миналата година в Холандия бяха открити диви патици, умрели от силно заразния щам H5N6. Тогава от същия вирус заболяха и птици в източната част на Германия. Засегната беше малка ферма, отглеждаща патици. По нареждане на ветеринарните власти всички 100 патици и 30 кокошки в стопанството трябваше да бъдат умъртвени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.