1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Първи случаи на aфриканска чума по свинете в китайската столица Пекин

Първи случаи на aфриканска чума по свинете в китайската столица Пекин

Засега предлагането на свинско месо на вътрешния пазар остава сравнително голямо

Първи случаи на aфриканска чума по свинете в китайската столица Пекин. От земеделското министерство съобщават за две заразени ферми в югозападните региони на града.

С това броят на засегнатите китайски градове нарасна на 47. Те са пръснати в 20 провинции, а официално регистрираните огнища на болестта са 73. Като превантивна мярка срещу разпространяването на вируса принудително са умъртвени 600 000 домашни свине, значително повече, отколкото се съобщаваше досега.

Според властите в Пекин ситуацията е много сериозна. Опасенията са, че заради милионите дребни стопанства с по 2-3 животни, при които липсват мерки за биосигурност, болестта ще продължи да се разпространява, въпреки предприетите предпазни мерки. В някои региони на страната обаче ограниченията бяха премахнати, след като там нямаше нови случаи.

Засега предлагането на свинско месо на вътрешния пазар остава сравнително голямо, тъй като умъртвените животни са само малка част от общото поголовие, съобщават от агроведомството. За да поддържа стабилни цени, правителството смята да засили транспорта на свине и месо от незасегнатите от болестта региони, но при строги мерки за сигурност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.