1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ще бъде ли блокирано намаляването на пестицидите?

Ще бъде ли блокирано намаляването на пестицидите?

17 държави членки настояват Брюксел да представи допълнителна оценка на въздействието

Предстои окончателното гласуване за плана на Европейската комисия относно намаляването наполовина на пестицидите. Екоорганизации и биостопани се опасяват, че представителите на земеделските министерства на страните членки ще блокират предложението, настоявайки Брюксел да представи допълнителна оценка на въздействието.

Предложението за първите правно обвързващи съкращения на пестицидите в Европейския съюз беше внесено от Европейската комисия през юни, след почти две десетилетия на неуспешни усилия за намаляване на вредните химикали в земеделието. Едно евентуално забавяне би означавало, че законодателството може да не бъде прието преди следващите европейски избори, а дотогава може да изпадне изцяло от дневния ред. Вече има индикации, че Комисията е предложила да смекчи защитите за чувствителни социални групи и екологичните местообитания, за да удовлетвори министрите.

Затова редица природозащитни организации и движения за дребно и органично земеделие призоваха националните правителства бързо и конструктивно да договорят законодателното предложение, без да изискват допълнителна оценка на въздействието.

За такава оценка настояват 17 държави, сред които и България, докато Германия, Франция, Испания, Хърватия, Кипър, Белгия и Швеция са против. За спечелване на вота е необходимо квалифицирано мнозинство.

Според Организацията за биоземеделие в Европа триста хиляди органични фермери доказват всеки ден, че моделите на земеделие като органични и други агроекологични практики, които не използват синтетични торове и пестициди, могат да допринесат за опазването на биоразнообразието и в същото време да осигурят здравословна храна с най-добро качество и достатъчно количество. Ето защо намаляването на употребата на синтетични пестициди и увеличаването на селскостопанското разнообразие е от съществено значение за защита на природните ресурси.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.