1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В новогодишната нощ времето ще е без валежи

В новогодишната нощ времето ще е без валежи

В Северна България и котловините се очаква температурите да стигнат до минус 5° – минус 10°

В новогодишната нощ времето ще е без валежи, в полунощ - с температури в Северна България и котловините до минус 5° – минус 10° , а в Тракия, в южните райони и по морския бряг – минус 2° – минус 3°. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ към БАН Анна Дякова., цитирана от Агенция Фокус По Черноморието времето ще се задържи предимно слънчево, като след пладне по северния участък ще настъпи временно увеличение на облачността. Вятърът и вълнението ще са слаби. Максимални температури до 2°-4°. Температурата на морската вода е 8°.

Над планините ще преобладава слънчево време с поява на разкъсана средна и висока облачност след пладне. Вятърът по билата ще бъде умерен от северозапад. Дневната температура на 1200 м.н.в ще бъде около -1°, а на 2000 м около -6°.

При земеделските култури в края на декември при пшеницата и ечемика ще преобладават фазите трети лист и братене. Засетите в агротехнически срок зимни житни култури през есенната си вегетация формираха повече от един брат. При тези посеви коефициента на братимост е от порядъка на 1,5-1,7, което е предпоставка за успешното им презимуване. Късно засетите, през второто десетдневие на ноември, неукрепнали есенници ще встъпят в зимата във фаза поникване и начален етап на листообразуване и при отсъствие на снежна покривка ще бъдат уязвими на прогнозираните през декември минимални температури, на места до минус 10-12оС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.