1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Властите в Унгария са обезпокоени от регистрирания случай на африканска чума по свинете в страната

Властите в Унгария са обезпокоени от регистрирания случай на африканска чума по свинете в страната

По данни на Европейската комисия болестта се разпространява изключително бързо в популациите глигани

Властите в Унгария са обезпокоени от регистрирания случай на африканска чума по свинете в страната. От началото на 2017-та страната въведе строг граничен контрол при вноса на живи свине и свинско месо.

Животното е открито в околностите на град Хевеш, в североизточната част на страната. Според контролните органи регистрираният сега случай се дължи на нелегално изхвърляне на заразени с вируса продукти, или на транспорт на заразени свине.

През първото тримесечие на годината в Европа са преброени над 2000 диви свине, засегнати от заболяването. В други 30 случая заразата е била установена при домашни животни. По данни на Европейската комисия болестта се разпространява изключително бързо в популациите глигани, като от януари до март са регистрирани повече от 50 процента от случаите, преброени през цялата 2017-та.

С повече от 900 нови случая, от които 4 при домашни свине, начело на класацията е Полша. На второ място с близо 650 нови случая е Литва, а най-много заболели домашни свине – 20 случая – има в Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.