ФАР ни дава 500 000 евро за система на контрол на "луда крава"

Предвижда се проектът да приключи през първия месец на 2005 г.

 

Съвместен българско-немски проект на стойност 500 000 евро по програма ФАР за осъществяване на контрола върху болестта "луда крава" ще бъде представен на среща в Министерство на земеделието и горите (МЗГ) на 24 февруари, съобщиха от министерството.
Предвижда се проектът да приключи през първия месец на 2005 г. Той се осъществява между МЗГ и Германското министерство за защита на потребителите, храните и земеделието.

Националната ветеринарномедицинска служба и Националният ветеринарен изследователски институт са преките бенефициенти по изпълнение на проекта от българска страна. Германската страна ще ни подкрепи с експертна помощ.

Целта на проекта е да бъде въведена система за контрол на болестта "луда крава", като се прилагат различни методи на изследване и овладяване на заболяването. С отпуснатите средства наши специалисти ще се обучават по безопасно съхранение на изследвания рисков материал, качествен контрол и превантивни мерки срещу болестта.

Изпълнението на този проект е във връзка с постигането на съответствие с изискванията на Европейското законодателство и осигуряването на високо ниво на защита на потребителя. Според участниците в проекта от немска страна прилагането на системата за контрол на болестта "луда крава" ще отвори без ограничение пътя на България към Единния европейски пазар за износ на месо и месни продукти от говеда, овце и кози./Investor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.