Тайланд иска да забрани американски препарати

Така страната се присъединява към десетки други държави забранили някои от тях

Забрана за използване на три препарата за растителна защита, произведени в Съединените щати, смята да издаде правителството на Тайланд. Белият дом е против и оказва натиск върху Банкок.

Намерението на властите в азиатската страна е от 1 декември да спре употребата на инсектицида хлорпирифос, както и на хербицидите паракват и глифозат. И трите препарата се произвеждат от американски компании, и за трите има съмнения, че вредят на здравето на хората.

С това си решение Тайланд се присъединява към десетки други държави, забранили някои от, или всички тези вещества. Властите се аргументират, че употребата им в селското стопанство не само излага фермерите на риск, но има опасност и за потребителите, тъй като в храните остават следи от препаратите.

В Съединените щати такива следи са открити в 84 % от местните плодове, в 53 на сто от зеленчуците и в две пети от зърнените култури, които стигат до трапезата на американците. Според здравните власти няма опасност за фермерите, стига те да спазват правилата за употреба на препаратите и да носят защитно облекло.

Медиите в Тайланд съобщават, че страната е подложена на американски натиск да не забранява въпросните препарати, най-вече глифозат. В противен случай Щатите щели да ограничат доставките си от зърно.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.