1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. 100 елитни юници за институтите

100 елитни юници за институтите

Признават нови породи овце и зайци

 

Между земеделските институти в Шумен, Костинброд и Стара Загора ще бъдат разпределени 100 елитни юници. Това съобщава директорът на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Костадин Желев. Тази година предстои още внос на бикове и замразен семенен материал. Все още няма решение от коя държава ще стане импортът.

Нова порода овце ще бъде официално призната в най-скоро време. Тя ще се нарича Българска млечна порода. Екип от 40 специалисти работи по селекционирането й. В сектора на зайцевъдството нашите учени ще регистрират нова порода - Веселина.

Изложба по животновъдство ще се проведе на 30 април в гр. Вълчидол. Във Варненска област такава не е имало от 30 години. Там ще бъдат представени над 90 елитни животни от 20 групи. Ще присъстват стопани от областите Шумен, Варна и Добрич. Ще вземат участие и авторите на новата 4-линейна хибридна порода свине, които ще получат сертификата си от премиера Симеон Сакскобургготски. Ще бъде представена и породата Българска мура, която беше официално призната миналата година.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.