1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. 220 животни от 30 породи на изложение в Плевен

220 животни от 30 породи на изложение в Плевен

По време на форума беше припомнено, че специализираното изложение “Животновъдство” в Плевен е естествено продължение на над 160-годишната слава на града като център на животновъдството и търговията с добитък в България

 

От 12 до 14 май Плевен в Плевен за пета поредна година ще се проведе традиционното специализирано изложение-договаряне “Животновъдство 2006”.  По същото време Плевен ще бъде домакин и на специализираното изложение “Селскостопанска техника - Плевен 2006”. Изложенията се организират от “Партнерс експо” ООД под патронажа на кмета на Общината и по традиция се провеждат в рамките на Празниците на Плевен.

В края на миналата седмица се проведе и предварителната пресконференция на организаторите и съорганизаторите на форумите. В нея взеха участие представители на “Партнерс експо” ООД, на Община Плевен, по традиция в Плевен беше и проф. д-р Костадин Желев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

“Плевенското животновъдно място вече има твърдата подкрепа и своето достойно място в програмата на Министерството на земеделието и горите. Причините за това са както в традициите, които има Плевен, така и в това, че отрасълът трябва да се възроди и да се развива. А и подобни форуми дават добра възможност да стигнем до крайния потребител, да се създават преки контакти между местните фермери и кооперации, както и между всички специалисти, които имат отношение към сектора”, каза на пресконференцията Лъчезар Табаков, съуправител на “Партнерс експо” ООД.

По време на форума беше припомнено, че специализираното изложение “Животновъдство” в Плевен е естествено продължение на над 160-годишната слава на града като център на животновъдството и търговията с добитък в България. По данни на Държавния архив в книгата “Тържищата в България” (изд. 1942 год.) се споменава за първата изложба пазар за добитък в Плевен през 1838 год., проведена на Сър пазар.

Съорганизатор на животновъдното изложение в Плевен в неговия сегашен вариант е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към Министерството на земеделието и горите. Изложението се провежда и със съдействието на Асоциацията на Плевенска черноглава овца, Асоциацията за развъждане на Българска бяла млечна порода кози - Троян, Националната асоциация по зайцевъдство, Асоциацията за развъждане на цигайски и местни породи овце - Троян, Браншовата бизнес камара и Регионалния агробизнес център.

Тази година участие в изложението ще вземат фирми, представящи фуражи, фуражни добавки, специализирано оборудване, специализирана литература, селскостопанска техника, резервни части, кредитиране на селскостопанските производители, научните институти към Националния център за аграрни науки, консултантски организации.

На изложението ще бъдат представени различни видове и породи високопродуктивни животни от националния генофонд на България.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.