1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. 26 породи животни изчезват

26 породи животни изчезват

 

26 от 38-те български породи животни, сред които каракачaнската овца и каракачанският кон, обитаващи земите ни от столетия, са застрашени от изчезване, съобщи при посещението си в Стара Загора проф. Костадин Желев, директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към министъра на земеделието и горите.

Сега тези породи са включени в графа "изчезващи" и популацията им е под 1000 екземпляра. В тази връзка се изготвя програма за запазване на изчезващите породи.

"Селекция и репродукция в животновъдството, състояние, проблеми и очаквани изменения, след затварянето на глава "Земеделие" във връзка с присъединяването на страната ни към Евросъюза, бе темата на тридневния форум на Старозагорските минерални бани, който приключи на 27 юни. В него се включиха над 150 специалисти от всички селекционни центрове в страната, както и много учени и преподаватели от страната и от Аграрния факултет при Тракийския университет, с оглед стабилните традиции на аграрната наука и на местното животновъдство.

През последните години се забелязвали признаци на съживяване в животновъдството, повишаване на продуктивността в млечното говедовъдство, както и незначително уедряване на фермите, отбеляза проф. Желев. Разпокъсаността и дребното животновъдство все още били сериозен проблем, както и неразбирането на хората, че високата продуктивност на животните, резултат от целенасочената селекция, увеличавало ефективността и печалбата от производството.

На форума са били коментирани и какви породи овце да се отглеждат, предвид търсенето на пазара на месо и липсата на българска порода в тази ниша. Експортната ориентация на нашето животновъдство била най-добрата алтернатива за неговото развитие, смятат специалистите./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.