1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Антонио Аббалле избра семената на Манара Груп

Антонио Аббалле избра семената на Манара Груп

Високодобивни пшеници, устойчиви на суша и болести от Семетика

След като Манара Груп започнала да предлага семена пшеница у нас дългогодишният земеделец Антонио Аббалле побързал да ги засее на обработваемите си площи. Преди жътва земеделецът събра свои колеги, за да представи хубавите си посеви.
posevi-manara-ivanski
„Виждам, че сортовете се държат много стабилно. Издържат изключително много на суша. Цепнатините в земята са много жестоки, но посевите са все още зелени, наливат зърно. Другите сортове, които имам на полето, доста страдат от продължителната суша и имаме проблем. Сортовете на Манара издържаха теста. А и са устойчиви на доста болести. Всъщност аз съм италианец и познавам селекцията много отдавна“, това разказа домакинът на полевата платформа в с. Ивански.
franko-liparini-semetika

Франко Липпарини, генерален директор на Семетика

Специален гост беше Франко Липпарини, генерален директор на Семетика. Ето какво каза той:
„Радвам се, че мога да видя как се развива генетиката ни, грижливо отгледана от моя сънародник Антонио Аббалле и да се срещна с много земеделски производители, които се интересуват от италианските семена. Тук са подбрани 3 сорта според устойчивостта им на стрес, разпространени основно в Източна Европа, където се представят добре. С Каронте, Катуло и Набуко изборът е концентриран върху хлебопекарните качества, съчетани с отличен добив. Растенията са устойчиви на полягане, на студ, Виждам перфектно вегетативно развитие, здрави растения, флаговият лист е още зелен и очакванията от полето на Антонио Аббалле са да се получат много добри резултати. И трите сорта са селектирани не само по отношение на добив, но така че да се адаптират бързо и еднакво добре към различни почвено-климатични условия. На това поле най-много ми харесва сорта Каронте.“
caronte
Пшеницата е подхранена с торове изцяло по технология на фирма Сембодиа.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.