1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Бариш Уксен, Технически ръководител за семена, район Черно море (България, Румъния, Македония и Молдова) в Синджента: Нова eлитна генетика - Артезиан помага на земеделците да се справят със стресовите условия

Бариш Уксен, Технически ръководител за семена, район Черно море (България, Румъния, Македония и Молдова) в Синджента: Нова eлитна генетика - Артезиан помага на земеделците да се справят със стресовите условия

Наскоро екипът на Синджента - Експертите в семена, органзира уебинар (онлайн събитие) на което г-н Уксен сподели ценна информация за „Отглеждане на царевица при стресови условия, критични моменти. Както и  основни характеристики на новите хибриди царевица от Синджента- експертите в семена!“ След теоретичната част Техническият ръководител за семена отговори и на въпроси, зададени от българските земеделски производители.

1.       Г-н Уксен по време на уебинара споделихте, че имате разработка за нова eлитна генетика - Артезиан, която помага на земеделците да се справят със стресовите условия. Бихте ли споделили какво носи технологията Артезиан на земеделските производители?

Първото, което ни дава генетиката Артезиан са максимални добиви при трудни условия на отглеждане. Как? Основното предимство се крие във възможностите на кореновата система и проникването на корените в почвата, за да се справим с все по-трудното поемане на влага от нея. Хибридите от серията Артезиан показват своето предимство в по-мощната коренова система. Това е първият ключов елемент.

Вторият ключов елемент е, че ако при тези стресови условия корените се справят по-добре и са по-активни от тези на други конвенционални генетики, то това дава голямо предимство за хибридите Артезиан. Досега всички се концентрираха върху надземната част на царевицата - това, което виждаме над почвата.  Сега е времето да погледнем какво се случва под почвата.  Това е по-важно от случващото се над нея.

Ще попитате защо?

Защото, когато имаме засушаване и топлинен стрес, растението има нужда от повече вода и тя ще намалява всеки ден, когато липсват дъждове.  При такива условия какво може да ни донесе успех? Това е кореновата система. От това колко надълбоко са проникнали корените, се определя колко вода могат да усвоят от почвата. Така царевичното растение от генетиката Артезиан ще има предимство в сравнение с едно конвенционално растение. 

Това е ясно предимство на генетиката Артезиан при такива стресови условия.

Третото предимство е оптимизираното използване на наличната вода. Защо казвам това?

Защото подпочвената вода при засушливи условия е много малко и това лимитирано количество вода трябва да се използва ефективно. Растението използва водата за много различни неща – от прием на хранителни вещества до намаляване температурата на листата, от опрашване до пълнене на зърното, всеки етап от развитието на царевицата е свързан с вода.

2.       Бихте ли разяснили как растението използва водата по-ефективно? Как това се отнася към крайния резултат?

С Артезиан водата се използва по-ефективно и по този начин се осъществява преобразуване на малкото вода във възможно най-много добив.

Нека обобщя, Артезиан хибридите имат по-мощна и проникваща по-надълбоко коренова система.  Така имаме достъп до повече вода, което помага при опрашването и по този начин повишава крайния резултат, което е нашата цел. Ние сме разработили тази технология, за да дадем едно важно предимство на земеделците.

Силата на технологията Артезиан идва на първо място от здравата структура на растенията и от дълбоко проникващата коренова система, а колкото по-дълбоко проникне коренът, толкова повече налична вода има.  И колкото повече вода има на разположение едно растение, толкова по-здраво е то и толкова повече може да издържи на стресовите условия, сравнено с други конвенционални растения.  Това води до по-успешно опрашване и пълнене на зърното, което ни дава и крайния добив, който е по-добър от този на конвенционалните растения.

Carioka

3.       Специално внимание във вашата презентация обърнахте и на нов високодобивен хибрид в портфолиото – СИ Кариока с ФАО 480, за който вече има голямо търсене в Европа. Бихте ли споделили как СИ Кариока преодолява увеличените агрономически трудности, пред които са изправени хибридите от по-късно ФАО и защо е добре земеделските производители да го изберат?

Да, СИ Кариока е наистина изключителен хибрид, с много висок добивен потенциал, именно поради тази причина има и голямо търсене на СИ Кариока в Европа.

Отличното развитие на стеблото и кореновата система са отличаващите характеристики на СИ Кариока.  

А в края на сезона важна характеристика, на която трябва да обърнем внимание, е именно здравото стебло.  И тук смело мога да заявя, че СИ Кариока е номер едно на пазара.

Защо казваме, че е важно? Здравината на стъблото в края на сезона е от определящо значение, когато засяваме хибриди с по-късно ФАО. Това предполага по-късна жътва и при една зима с по-ранни дъждове, ако стеблото не е здраво и растенията се пречупят, това може да доведе до големи загуби в добива. Освен това СИ Кариока притежава „stay green“ характеристики. Обръщам внимание на това, защото късните хибриди трябва да притежават този силен агрономически пакет от свойства, тъй като късните продукти могат да осигурят по-висок добив.

Можете да поръчате СИ Кариока до 23.12.2020 г. и да вземете 10 лева бонус за всяка торба. Свържете се с вашия районен търговски представител!

От името на целия екип на Синджента – Експертите в семена желая успешен сезон!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.