1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Corteva Agriscience дава решения по време на суша!

Corteva Agriscience дава решения по време на суша!

Сеитба на царевични хибриди по Strip Till технология в Добруджа

Опитен парцел с царевица залага край добруджанското село Дебрене фирма Кортева. Целта на опита е да се наблюдава развитието на царевичните хибриди на компанията, засети по технологията Strip-Till и по конвенционалната технология с оран и култивиране. Двете полета са разположени едно до друго. Обработката е извършена на дълбочина 25 см с машина Strip Cat, съобщи Георги Герджиков, представител Ключови клиенти на фирма Кортева. Върху повърхността на полето се отваря само една ивица, в която заедно със семето се натрупват органични вещества, вода и минерални торове. Сред заложените хибриди са утвърдените

Р0023, Р9903, новите Р8834 и Р9042 които тепърва ще бъдат пуснати в продажба, ранният Р8409 с ФАО 200 и тези, които при изпитване през 2019 г. са дали много високи резултати - Р9415, Р9889 и Р0217.

„Нашата цел е да видим какъв ще е крайният резултат. Оказва се, че ползваната през годините конвенционална технология при такива сухи условия дава проблеми добиви. При култивирането се губи и малкото останала влага”, подчерта още Георги Герджиков.

Опитът включва още вкарване на три вида минерални торове както на полето със Strip Till, така и на полето с конвенционална обработка. Идеята е земеделските стопани нагледно да установят как се развиват хибридите царевица не само при различни обработки, но и при еднакво подхранване.

Домакините от „Стойчеви агро” ООД са се насочили още преди 5 години към Strip Till обработките. Чрез тази технология се структурира почвата и се увеличава органичното вещество в нея, категоричен е главният агроном Димитър Стойчев.

Измерванията на почвената влага на двете полета красноречиво показват, че колкото по-малко обработки се правят, толкова по-малко са загубите на влага. Проверката с почвена сонда установява при конвенционалната технология до 25 литра вода запасеност в коренообитаемия слой, а при Strip Till до 40 литра вода запасеност в коренообитаемия слой.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.