1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Документ за опазването на редките породи в България бе подписан в МЗГ

Документ за опазването на редките породи в България бе подписан в МЗГ

Част от разрешителното е селекционната програма на развъдната асоциация, която се осъществява за четири автохтонни породи

 

Допълнение към Меморандума за разбирателство между правителствата на България и Швейцария по проект "Редки местни породи" бе подписано от министъра на земеделието горите Нихат Кабил и швейцарския посланик у нас Рудолф Кноблаух.

Целта на проекта е опазването на местните породи в България, а конкретната задача е отглеждането на такива породи да стане привлекателно за фермерите и да бъде подкрепяно то държавата и обществеността. С осъвременяването на Меморандума проектът за сътрудничество между двете страни ще продължи до 2007 г., подчерта министър Нихат Кабил.
Рудолф Кноблаух изказа задоволство от успеха на проекта и изрази надежда, че той може да продължи и след 2007 г.

На церемонията по подписването на допълнението към Меморандума земеделският министър връчи и разрешително на президента на Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България Бойко Стоянов за селекция и репродукция, съгласно чл. 25 от Закона за животновъдството, за срок до 10 г.

Част от разрешителното е селекционната програма на развъдната асоциация, която се осъществява за четири автохтонни породи – българско сиво говедо, родопско късорого говедо, каракачанска овца, медно-червена шуменска овца./Агенция "Фокус"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.