1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Генетично изменен ориз попадна в търговските мрежи на Западна Европа

Генетично изменен ориз попадна в търговските мрежи на Западна Европа

 

Генно модифициран ориз, внос от САЩ, е попаднал по рафтовете на магазините в Европа, въпреки съществуващата забрана за вноса и продажбата му на територията на ЕС.

От Еврокомисията потвърдиха, че при направени изследвания на 162 партиди ориз, внесени от Съединените щати, 33 са били замърсени с различни видове генетично изменен ориз.

Според представители на екологичната организация Грийнпийс, ориз от вида LL601 е бил открит в различни вериги супермаркети в Германия, въпреки че не е получил сертификат за годност за консумация. Съществуват опасения, че същия ориз може да е попаднал и във Франция и Швеция.

Властите в съседна на Германия Холандия обявиха, че контролните органи на пристанището в Ротердам са задържали 20 тона ориз от Съединените щати, за които се подозира, че са замърсени с LL601.

Комисията веднага осведоми националните правителства за откритите нередности и препоръча да се засили контрола над хранителните стоки в магазините, още повече, че през изминалата седмица в магазините в Германия, Великобритания и Франция беше открит внесен от Китай генно модифициран ориз от експериментален сорт, който може да предизвика алергии при консумация.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.