Генната банка на прасковата край Сливен предлага 350 сорта праскови

10 889 декара прасковени градини се отглеждат в област Сливен

 

Над 350 сортови образци на праскови се съхраняват и отглеждат в Генната банка на прасковата край Сливен. Генната банка е съчетание от опитно поле на площ 500 декара и разсадник на площ 250 декара.

Генната банка, единствената по рода си в страната, е създадена и работи от 1987 година. За предстоящия празник на прасковата "Златна праскова - 2004", който ще се проведе на 12 август в с. Гавраилово, край Сливен, ще бъдат представени за дегустация над 60 сорта праскови.

10 889 декара прасковени градини се отглеждат в област Сливен. "Това е половината от площите с праскови в цялата страна" – каза Красимир Пахов, началник - сектор в Областната служба "Съвети в земеделието". 3 500 декара млади градини са създадени през последните две години. Само тази година са засадени още около 1000 декара с прасковени дръвчета. Най-голямата градина с праскови в Сливенско е от 600 декара. Над 100 земеделски производители са регистрирани в Областната дирекция "Земеделие и гори" като притежатели на градини над 5 декара.

Недостигът на средства за инвестиране в създаването на нови градини и разпокъсаността на земята са двата основни проблема в производството на праскови. Над 1000 лева, според специалистите, са необходими за създаване на нова прасковена градина./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.