1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Излезе "Каталог на безвирусни сортове в овощните маточни градини за калеми"

Излезе "Каталог на безвирусни сортове в овощните маточни градини за калеми"

 

"Каталог на безвирусни сортове в овощните маточни градини за калеми" е най-новото помагало в помощ на специалисти и производители на овощен посадъчен материал, на плодопроизводители и любители овощари, съобщи директорът на дирекция "Растениевъдство" Цвятко Георгиев. Информацията е от пресцентъра на Министерство на земеделието и горите. Книжката е издадена със съдействието на проекта на Германското дружество за техническо развитие /ГТЦ/ - "Насърчаване на овощарството и лозарството в България и на земеделието в планински регион Ловеч" /ФАМАД/.

Каталогът съдържа кратка характеристика на биологичните и стопански качества на отглежданите в маточните градини 19 сорта ябълки, 10 сорта круши, 13 сорта сливи, 4 сорта кайсии, 17 сорта праскови и 8 –нектарини, 17 сорта череши и 6 – вишни. От маточните растения на тези сортове се добиват сертифицирани калеми, които се предоставят на производителите на овощен посадъчен материал. По-голямата част от тях са записани в сортовата листа на страната.

В помагалото има и нови видове овошки, които притежават ценни качества и се търсят на европейския пазар. Около 900 000 пъпки е капацитетът на производство на маточните градини за 2005 г., а за 2006 г. се предвижда той да достигне 1 млн. пъпки, годни за облагородяване в разсадниците на страната.

Проектът ФАМАД се реализира от 2000 г. в 4 района на страната – Пловдив, Кюстендил, Троян и Сливен, където са изградени маточни градини за калеми.

Каталогът може да бъде разгледан на страницата на МЗГ – www.mzgar.government.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.