1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Месото от клонирани животни не е опасно за консумация, твърдят американски учени

Месото от клонирани животни не е опасно за консумация, твърдят американски учени

 

Месо и продукти от клонирани животни не са опасни за консумация, решиха американските регулаторни органи. Това означава, че месо от клонирани животни може да се появи скоро на американския пазар. Освен това според предложението на администрацията по храните, продуктите няма да се продават отделно от останалите.

Американците купуват млечни продукти на стойност 90 млрд. долара годишно и телешко месо за 71,2 млрд. долара, сочат данните от индустрията.

Консуматорите, производителите и другите заинтересовани страни ще имат 90 дни за да подадат възражения срещу решението на службата. До момента представители на индустрията се опасяват, че потребителите ще започнат да отбягват всички продукти от животински произход, ако регулаторните органи решат, че клонираните храни могат да се продават без специални обозначения. Прогнозите са за спад на млечните продукти с около 15 на сто.

Експресно проведено изследване на потребителските настроения в САЩ сочи, че 33% от американците никога не биха си купили мляко от клонирана крава, а 35% заявяват, че няма да купуват месо от клонирано животно. Данните на Асоциацията на млекопроизводителите в САЩ сочат, че в момента само 150 от близо 9 млн. крави в страната са клонирани.

Клонирането на животни е широко дискутирано от 1997 година, когато за първи път беше извършен самият процес. Овцата Доли беше първото животно, което се появи в резултат на генно копиране в лабораторни условия.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.