1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Няма освобождаване на генно модифицирани сортове в околната среда

Няма освобождаване на генно модифицирани сортове в околната среда

 

До момента няма констатирани случаи на освобождаване на генно модифицирани сортове в двете области, които контролира Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен - Плевенска и Ловешка област. Това съобщи Весела Комаревска, пиар на екоинспекцията.
От началото на годината са извършени 27 броя проверки на земеделски производители в Плевенска и Ловешка област във връзка с контрола върху освобождаването на генетично модифицирани организми (ГМО) в околната среда с оглед опазването й. При извършените проверки са дадени 43 предписания.
В резултат от направените проверки за произхода на растенията, освобождавани в околната среда, е допълнена базата от данни за сортовете и културите, които най - често се засяват на територията на двете области. Анализът от проверките показва, че земеделските производители разполагат с информация за произхода на закупените от тях семена. Съгласно Закона за генетично модифицирани организми, съдържанието на ГМО се отразява върху етикета на продуктите при пускането им на пазара, а при внос на ГМО, във фитосанитарния сертификат задължително се вписват данни за наличието им./posredniknews.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.