1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Откриха нов вид насекоми - мравки, които могат да живеят под вода

Откриха нов вид насекоми - мравки, които могат да живеят под вода

Чрез плуване уникалните мравки се спасяват от хищници

 

Австралийски учен-ентомолог от университета "Джордж Кук" в град Таунсвил откри нов вид насекоми – мравки, които могат да живеят под вода.

Това е единственият вид известен до днес вид мравки, които не само могат да плуват, но могат и дълго време да издържат под вода, спасявайки се по този начин от хищниците.

Уникалното насекомо е дълго само 1 см, каза по националната телевизия биологът Саймън Робсън, който е специалист по еволюцията на насекомите. Според него е много впечатляващо, че откритието е направено не след дълги и целенасочени изследвания, а напълно случайно.

Работех заедно със снимачен екип в северната част на щата Куинсленд, където снимахме научно-популярен филм.

В процеса на снимки на колониите мравки забелязах необичайното поведение на отделни екземпляри, които не само спокойно се придвижваха по водата, но и се потапяха на значителна дълбочина. По-нататъшното им изследване доведе до неочакваното откритие, каза ученият.

На науката вече са известни случаи, когато при опасност отделни видове мравки могат известно време да намерят спасение във водата – например насекомите, които живеят по крайбрежието на Амазонка. Но новият вид мравки е единственият, чиито представители използват водния и подводния начин на придвижване в естествени условия.

При това те могат да пренасят храна на големи разстояния за себе си и за роднините си. Начинът на тяхното придвижване по вода напомня на жабите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.