1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Площите с ГМО в света нараснаха на 190 млн. хектара

Площите с ГМО в света нараснаха на 190 млн. хектара

Половината от тях са заети със соя

Площите с генномодифицирани култури, отглеждани по цял свят, нараснаха с три процента и достигнаха 190 милиона хектара. Това става ясно от годишния доклад на Международната организация за разпространение на генните технологии в агросектора.

Растения с модифицирани гени се отглеждат в 24 държави, от които 19 се причисляват към развиващите се страни. Тези 19 държави обединяват 53 процента от площите, останалите 47 на сто се разпределят между 5 развити страни. Половината площ с ГМО-култури е заета от соя.

Освен соя най-масово се отглеждат и царевица, памук и рапица. При соята генномодифицираните сортове държат 77 на сто от световното производство, при памука – 80 процента. ГМО-царевицата и модифицираната рапица имат дял от около една трета. Всяка година броят на променените растения расте, вече има картофи, ябълки, захарно цвекло и тикви.

Най-голямата площ, 75 милиона хектара, се намира в Съединените щати. С 50 милиона хектара Бразилия се нарежда на второ място, трета е Аржентина с 23 милиона хектара, следвана от Канада, където за ГМО са отредени 13 милиона хектара. В Европа генно-модифицираните растения играят незначителна роля, като в Испания, най-големият производител, площта е едва 100 хиляди хектара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.