1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Порода коне скара Австрия и Словения

Порода коне скара Австрия и Словения

 

Словения ще се възползва от влизането си в еврозоната, за да получи окончателен превес в спора за това коя страна може да се нарича официално родината на породата коне Липицанер. След като беше взето решение, че страната ще се присъедини към общото валутно пространство от 1 януари 2007 г., Любляна обяви, че на нейните монети от 20 цента ще постави образа на известния танцуващ кон.

Със своето решение Словения слага точка на дългогодишния си спор с Австрия, който датира още от 90-те години. Виена също настоява да бъде смятана за родина на расовата порода. Интересното е, че до въвеждането на еврото именно образ на коня Липицанер стоеше на монетите от 5 шилинга. Конете от породата Липицанер, донесли световна слава на школата по езда във Виена, се отглеждат обаче в село Липица, разположено в Словения, близо до границата с Италия. Конете са много ценени заради силното си тяло, походката и интелигентността, която позволява да бъдат лесно обучавани.

И Австрия, и Словения възприемат коня Липицанер като част от националната си идентичност. Министърът на културата на Словения Васко Симинити отбеляза, че страната му е решена да направи всичко необходимо на европейско ново, за да върне правата над известната порода на страната си. Австрия от своя страна реагира сдържано на намерението на Любляна да сложи облика на коня на евромонета. "Водени са преговори със Словения на тази тема, но те не са повод за нарушаване на добрите и приятелски отношения между двете страни", цитира Би Би Си коментара на австрийски правителствен източник.

Словения смекчи от своя страна позицията си, като призна коня Липицанер за част от общото културно наследство на страните, принадлежали някога към Австро-Унгарската империя. Това не попречи на Любляна да се опита преди време да регистрира името Липицанер като запазена марка в Световната търговска организация. "Никой не може да има еднолични права над породата", отбеляза Атян Хоп, председател на Международната организация Липицанер, базирана в Холандия. Той обаче призна, че намерението на Словения да сложи образа на коня на 20-центовата монета е изключително добра реклама за породата. Миналата година в Словения беше отбелязана тържествено 425-годишнината от създаването на породата Липицанер. Тя е получена от кръстосването на най-добрите породи арабски и местни коне по време на окупацията на Испания от маврите./dnevnik.bg

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.