1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Портфолио Фарм`2018 в Добруджа – поредната „витрина” на качественото земеделие

Портфолио Фарм`2018 в Добруджа – поредната „витрина” на качественото земеделие

Край село Победа земеделските стопани се запознаха с успешните продукти на Pioneer при царевица и слънчоглед

За поредна година ЗК Победа е домакин на атрактивната и полезна платформа на фирма Пионер Портфолио Фарм. Иновативният председател Георги Маринов залага на полето хибриди от цялата продуктова листа на компанията, за да може в реално време да се види и отчете развитието на растенията. Земеделски стопани от цяла Добруджа се събраха, за да видят как се представят утвърдените продукти на Пионер и кои са последните иновации при царевица и слънчоглед.

„Имаме възможност да наблюдаваме в реални полски условия всички хибриди пролетни култури на фирма Пионер, които са на българския пазар”, заяви по време на мащабната платформа Георги Герджиков, регионален агроном на компанията. Презентацията започна с обобщение на климатичните условия на стопанската година, които са сериозен фактор за добива. 

През април и май Добричка област се оказва без валежи и този сух период рефлектира върху развитието на царевичната култура. Последвалите двумесечни дъждове от своя страна стимулират развиването на втори кочан при над 50 % от царевичните растения. Това неминуемо ще се отрази върху добива и очакванията на фермерите са за високи резултати през настоящата година.

Генетиката на Пионер ще докаже на практика, че при подобни стресови фактори ще даде най-доброто от себе си. Продуктовата листа при царевица започва с ФАО 250 и хибрида Р8409, а най-късният хибрид е Р2088, предназначен за производство на силаж.

За поредна година вниманието на фермерите беше насочено към продуктовата линия Optimum AQUAmax. Технологията работи безотказно и началният 60-дневен стрес от развитието на културата при тези хибриди няма да намали резултатите. Очакванията са разликата в добивите между хибридите от линията Optimum AQUAmax и конвенционалните да надмине 100 кг от декар.

При слънчогледа най-атрактивни за фермерите са утвърдените продукти Р64LE25, Р64LE99 и Р63LE113, съответно ранен, средно ранен и късен хибрид. Очаква се добивите от средно късния продукт Р64LE99 да надминат 400 кг от декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.